Stela leder hos hästen är ett minne blott med glukosamin häst

Liksom människor kan även hästar drabbas av artros som innebär stela leder som värker. Det finns hjälp mot artros även för hästar, och det är rätt vanligt med kosttillskott som till exempel glukosamin häst som är till därför att smörja och mildra smärtan i den drabbade leden. Glukosaminet finns naturligt i ledvätskan och är angeläget för broskets tillverkning. Men kan glukosamintillskott verkligen göra att hästen blir mindre orörlig eller är detta mest en hype?

Glukosamin häst mot artros

Vi vet idag att glukosaminfulfat kan bromsa artros. Det här är inga gissningar utan resultatet av flera olika studier om glukosaminets verkan i kroppen. Ifall en häst har problem med artros så kan det vara klokt att ge glukosamin häst därför att mildra problemen. Betydelsefullt i sammanhanget är att vi inte talar om ett botemedel mot artrosen. Glukosaminet omvandlas till hyaluronsyra som smörjer lederna för kroppen tillverkar för lite glukosamin när hästen blir gammal.

Vill man ge glukosamin till häst så måste man inse att det här inte kommer att bota artrosen och att det därmed kan vara så att man fortsatt har somliga bekymmer med stelhet även ifall man ser en lindrande effekt. Likaså att man fortsätta ge detta fodertillskott hela tiden så hästen kan fylla på hyaluronsyra i lederna och inte har för lite ledvätska. Utan glykosamintilskott blir det omigen för lite ledvätska.

Vem tjänar på behandlingen?

När man vill behandla artros så är det förstås så att man är ute efter att bli av med värk och också att återfå flexibilitet. Med glukosaminfulfat, gärna kombinerat med msm, så kan man få en intensiv effekt och se att hästen börjar röra på sig så som den gjorde flera år tidigare, men man måste alltid fråga sig ifall hästen verkligen tjänar på detta.

Det kan ju vara så att stelheten och ledproblemen beror på att hästen har blivit för gammal för den påfrestning som man utsätter den för. Emellanåt så får man inse att en häst liksom en äldre människa behöver anpassa livsstilen efter ålder. Då är det passande att anpassa livsstilen efter hästen och ge glukosamin pulver bara för att hästen skall slippa ha ont och vara orörlig.

Ifall man ger hyaluronsyra häst, glukosaminpulver, msm samt andra tillskott, så bör syftet vara att bättra hästens vardag och inte att fortsatt få ut max av den. Med glukosaminsulfat, fysisk terapi och ett tempo som hästen orkar med så ger man den fortsatt hälsa, men man kanske får förstå att viss typ av träning och tävling inte längre är aktuellt, med eller utan glukosamin häst!

När ska man börja?

Det finns de som menar att man så snart som man upptäcker ledbesvär hos hästen ska sätta in glukosaminsulfat som en del av kosten. Det här kan ha förebyggande effekt och helt klart fördröja utvecklingen av artros men något som man måste ta reda på är vad hästen egentligen lider av. Ifall man inte själv är veterinär så kan detta vara svårt att diagnostisera och det är viktigt att ta yrkesmässig hjälp för att fastslå vad det är som orsakar hästens besvär med rörlighet. Ytterligare info.

Glukosamin plus bild

Det är alltså bäst att börja med behandling med glukosamin häst då man med garanti vet att hästen har ledbesvär orsakade av artros. Om man väljer att ge glukosaminet i förebyggande syfte för att undfly ledbesvären så är det viktigt att man gör så med rätt dosering. Se grundligt på burken hur mycket glukosamin som faktiskt finns i preparatet och håll ett öga på hur hästen reagerar på det nya fodertillskottet.